Piian blogi

Nuorten mielenterveysongelmat paisuvat

Torstai 21.5.2020 - Piia Malmberg


Tämä kirjoitus perustuu MTV:n artikkeliin nuorten mielenterveysongelmista.

Ennaltaehkäisy olisi monissa asioissa monin verroin raskaita palveluita parempi vaihtoehto, kun asioita tehdään ajoissa. Hyvät elintavat (ravinto, liikunta, nukkuminen) ja elämänhallinta vaikuttavat todella paljon myös erilaisiin ahdistuneisuushäiriöihin ja muihin mielenterveysongelmiin, joita nuoret kokevat.

Kaikkia mt-ongelmia ei tietenkään voida edes ennaltaehkäisemällä kokonaan välttää, mutta terveellisillä elintavoilla ei varmasti ainakaan pahenneta tilannetta.
Ihminen itse on vastuussa omasta terveydestä ja hyvinvoinnista, kukaan ei voi pakottaa valitsemaan oikein. Lapsien kohdalla vastuu on vanhemmilla, ja heidän tulee kannustaa ja tukea lasten hyviä terveysvalintoja.

Yksilönvastuuta tulee terveysasioissa korostaa, sillä yhteiskunta ei voi tehdä kaikkea, mutta silti tulee myös ohjata oikeisiin valintoihin terveystiedolla ja valistamalla. Yhteiskunta voi myös vahvistaa mahdollisuutta liikunnan harrastamiseen luomalla sille hyvät olosuhteet, esimerkiksi saavutettavat liikunta- ja ulkoilupaikat.

Minkä verran nukkumisen lisääminen vähentäisi mielenterveyden ongelmia?

–Varmasti, jos kuvioon lisättäisiin myös sitä arkiliikuntaa, niin veikkaan, että aika paljonkin. Todennäköisesti kyllä nuorten mielenterveys väestötasolla paranisi merkittävästi.

– Kysymysmerkki on se, että laitetaanko tässä vaiheessa hirveästi lisärahaa sinne erikoissairaanhoitoon, vai laitetaanko rahaa valtakunnalliseen "nuku enemmän" -kampanjaan ja siihen, että saadaan koulun pihasta liikuntaan innostava. Kansanterveys ei välttämättä ratkea sillä, että laitetaan rahaa sinne raskaisiin, korjaaviin palveluihin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini